ΟΚ, το κατάλαβα. Ας προχωρήσουμε.

Θέση Ανάνηψης

Η σωστή θέση του σώματος ενός τραυματία όσο περιμένουμε να καταφθάσει στο χώρο του συμβάντος η βοήθεια που καλέσαμε είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να γλυτώσει τον τραυματία από σοβαρές ή ίσως και θανατηφόρες επιπλοκές. Η στάση που πρέπει να τοποθετηθεί το σώμα του τραυματία εφόσον βεβαιωθούμε ότι αναπνέει κανονικά, ονομάζεται Θέση Ανάνηψης. Και είναι πολύ εύκολο να τοποθετήσεις κάποιον σε θέση ανάνηψης, όσο σωματώδης κι αν είναι, όσο αδύνατος κι αν είσαι.

Η Θέση Ανάνηψης θα διευκολύνει τον τραυματία να συνεχίσει να αναπνέει κανονικά όσο εσύ ασχολείσαι είτε με άλλον τραυματία είτε με τον ίδιο είτε με κάποια άλλη προτεραιότητα του περιστατικού που αντιμετωπίζεις. Το παρακάτω βίντεο του Βρεταννικού Ερυθρού Σταυρού δείχνει με ακρίβεια το πώς τοποθετούμε κάποιον σε Θέση Ανάνηψης. Μετά το βίντεο ακολουθεί δική μου ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το βίντεο και με κάποιες έξτρα πληροφορίες.


Τα βήματα λοιπόν που ακολουθούμε είναι τα εξής:
  1. Έλεγξε τριγύρω μήπως υπάρχει ακόμα κίνδυνος για εσένα. Έλεγξε καλά.
  2. Γονάτισε και ταρακούνησε ελαφρά από τους ώμους τον τραυματία ρωτώντας τον αν είναι καλά.
  3. Αν δεν απαντάει, άνοιξε τον αεραγωγό του βάζοντας το ένα σου χέρι στο μέτωπό του και σπρώχνοντας απαλά το κεφάλι του προς τα πίσω. Απαλά.
  4. Σήκωσε το πηγούνι του χρησιμοποιώντας 2 δάχτυλα, όχι όλη την παλάμη.
  5. Κοίτα το στήθος του, αφουγκράσου με το αυτί σου και νιώσε αν ο τραυματίας αναπνέει κανονικά για 10 δευτερόλεπτα.
  6. Αν ΔΕΝ αναπνέει:
    1. Και ξέρεις ΚΑΡΠΑ, ήρθε η ώρα να την εφαρμόσεις.
    2. Αν δεν ξέρεις ΚΑΡΠΑ, ζήσε με τις τύψεις ότι θα μπορούσες να είχες σώσει έναν άνθρωπο και δεν το έκανες.
  7. Αν αναπνέει κανονικά (και μόνο τότε), τοποθέτησέ τον σε Θέση Ανάνηψης ως εξής:
    1. Τοποθέτησε το χέρι του που είναι προς το μέρος σου σε ορθή γωνία ως προς το σώμα του.
    2. Μπλέξε το χέρι σου με το χέρι του που βρίσκεται μακρυά από σένα και φέρτο ν' ακουμπήσει στο μάγουλό του που βρίσκεται προς το μέρος σου.
    3. Πιάσε το πόδι του τραυματία που είναι μακρυά από σένα από το γόνατο και τράβα τον τραυματία ήπια προς το μέρος σου. Ο τραυματίας θα "μπατάρει" εύκολα, όσο βαρύς και να 'ναι.
    4. Άνοιξε τον αεραγωγό του όπως πριν (πάντα με απαλές κινήσεις) και ξαναέλεγξε αν αναπνέει κανονικά. Μην το ξεχνάς αυτό.
    5. Ρύθμισε τη θέση του λυγισμένου του ποδιού έτσι ώστε να τον σταθεροποιήσεις.
Από αυτή τη θέση ο τραυματίας θα παραμείνει σταθερός και δεν θα μετακινηθεί κατά λάθος. Είναι η καλύτερη θέση που μπορείς να τοποθετήσεις κάποιον που είναι αναίσθητος όσο περιμένεις να έρθει ασθενοφόρο ή άλλη βοήθεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν κάνουμε τίποτα απ΄ όλα αυτά αν υποψιαζόμαστε ότι
ο τραυματίας έχει χτυπήσει πλάτη, σπονδυλική στήλη ή αυχένα.
Η ζημιά που θα προξενήσουμε είναι πολύ μεγάλη.

Αντίθετα με την ΚΑΡΠΑ, μπορείς να εξασκηθείς σε αυτή τη διαδικασία με τους δικούς σου ανθρώπους. Σήκω τώρα και πήγαινε κάντο. Σήκω. Και φρόντισε να το μάθουν όλοι οι δικοί σου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έχεις κάτι να πεις; Γράψτο εδώ!