ΟΚ, το κατάλαβα. Ας προχωρήσουμε.

Θέλω να μάθω Πρώτες Βοήθειες. Πού ξεκινάω;

Εϊναι προς τιμήν κάποιου να επιθυμεί να μάθει πώς να παρέχει Πρώτες Βοήθειες, είτε το κάνει για τον άμεσο περίγυρό του, είτε για το γενικότερο κοινωνικό σύνολο. Λόγω όμως της ευαίσθητης φύσης του αντικειμένου (μην ξεχνάς ότι μαθαίνεις κάτι που δυνητικά θα σώσει έναν άνθρωπο), καλό είναι να έχεις κατά νου μερικές βασικές έννοιες που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις, όπως βοήθησαν κι εμένα. Ποιες είναι αυτές;

Πρώτα απ΄όλα, να ξέρεις ότι δεν μπορείς πάντα να βοηθήσεις. Το ότι θέλεις δεν σημαίνει ότι μπορείς. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα σε εμποδίσουν και άλλες τόσες που θα σου απαγορεύουν να το κάνεις. Εξηγούμαι:

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα είναι η έμφυτη τάση του να θέλει να βοηθήσει τον διπλανό του. Κι όμως, πάρα πολλά από τα δεινά που έχουν υποστεί θύματα διαφόρων καταστροφών προήλθαν από αυτή καθαυτή την έμφυτη τάση και όχι από το ίδιο το συμβάν.

Παράδειγμα 1:
Σε τροχαίο ατύχημα, διερχόμενος οδηγός σταματά το αυτοκίνητό του, βλέπει τον οδηγό του τρακαρισμένου οχήματος παγιδευμένο στο κάθισμα και με γρήγορες κινήσεις τον τραβά από τους ώμους (ή ποιος ξέρει από πού αλλού) και τον βγάζει απ' το όχημα. Αποτέλεσμα; Επειδή ο περαστικός αγνοούσε βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών, έκανε (μεταξύ πολλών άλλων) ένα πολύ σημαντικό σφάλμα: προκάλεσε επιδείνωση των τραυμάτων του οδηγού και οριστική (δηλαδή δια βίου) παράλυση του τραυματία λόγω της λανθασμένης μεθόδου μετακίνησης του οδηγού.

Ποιο ήταν το σφάλμα του περαστικού "διασώστη"; Το ότι πήγε να βοηθήσει;

ΝΑΙ. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΟΥ.
Το ότι πήγε να βοηθήσει χωρίς να ξέρει ΠΩΣ να το κάνει ΣΩΣΤΑ.

Παράδειγμα 2:
Πάλι σε τροχαίο. Διερχόμενος οδηγός βλέπει αυτοκίνητο που έχει τρακάρει στις πλαϊνές μπάρες της Εθνικής Οδού. Σταματά το δικό του όχημα, κατεβαίνει, πλησιάζει το τρακαρισμένο όχημα, μιλάει με τους επιβαίνοντες τραυματίες και βγάζει τον πρώτο έξω από το όχημα. Τον αφήνει ξαπλωμένο στο έδαφος κοντά στο όχημα και πάει να βγάλει τον δεύτερο. Τα τραύματα και των δύο δεν ήταν σοβαρά. Το μόνο σοβαρό που συνέβη ήταν ότι ένα άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο αποκεφάλισε τον ξαπλωμένο στο έδαφος οδηγό...

Ποιο ήταν το σφάλμα και αυτού του περαστικού "διασώστη"; Το ότι πήγε να βοηθήσει;

ΝΑΙ. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΟΥ.
Το ότι πήγε να βοηθήσει χωρίς να ξέρει ΠΩΣ να το κάνει ΣΩΣΤΑ.

Αυτά που διαβάζεις δεν είναι σενάρια. Είναι αλήθεια. Έχουν συμβεί. Και σε σοκάρουν τόσο όσο σόκαραν κι εμένα όταν μου τα είπαν οι εκπαιδευτές μου. Και ίσως ο σκοπός τους να ήταν αυτός ακριβώς. Να με σοκάρουν τόσο, όσο χρειάζεται ώστε να μάθω την πρώτη και βασικότερη ίσως αρχή των Πρώτων Βοηθειών:

Δεν ξέρω; Δεν βοηθάω.
Ξέρω λίγο; Δεν βοηθάω.
Ξέρω; Βοηθάω.

Σύμφωνα με το site των Σαμαρειτών...
μια έρευνα του Ε.Κ.Α.Β. διαπίστωσε ότι σε τροχαία ατυχήματα στα οποία η διαχείριση των τραυματιών έγινε από τους αυτόπτες μάρτυρες, το 75% των τραυματιών, κατέληξαν στο νοσοκομείο σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρίσκονταν αμέσως μετά το τροχαίο.
Το 75%. Ή αλλιώς, οι 3 στους 4...

Πριν μάθουμε λοιπόν το ΠΩΣ θα παράσχουμε Πρώτες Βοήθειες, πρέπει να μάθουμε το ΑΝ ΚΑΝΕΙ να παράσχουμε Πρώτες Βοήθειες. Σου το τονίζω όσο μου το τόνισαν κι εμένα. Οι πιθανότητες του να προκαλέσω κακό αν δεν ξέρω τί ακριβώς πρέπει να κάνω είναι πάντοτε εναντίον του διασώστη και του θύματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έχεις κάτι να πεις; Γράψτο εδώ!