ΟΚ, το κατάλαβα. Ας προχωρήσουμε.

Καλωσόρισμα

Πρώτες Βοήθειες. Μία από τις πιο παραμελημένες έννοιες στο μυαλό του Έλληνα πολίτη. Μολονότι τόσο αναγκαίες, ο μέσος Έλληνας δείχνει μία απάθεια (ίσως ακόμα και αδιαφορία) για το θέμα της εκπαίδευσης του ιδίου και των οικείων του στις Πρώτες Βοήθειες. Δυστυχώς, η αντίληψη "αποκλείεται να συμβεί σ' εμένα", είναι τόσο κοινή όσο και η συχνότητα έκθεσης του καθενός μας σε κάθε είδους κίνδυνο, ορατό και μη.

Οι καιροί που διανύουμε αποτελούν ίσως την καλύτερη περίοδο να συνειδητοποιήσει ο Έλληνας πολίτης την αναγκαιότητα της λήψης ατομικών μέτρων μέριμνας και προστασίας, προκειμένου να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις ή να προστατευτεί σε περιπτώσεις μικρών ή μεγαλύτερων κρίσεων. Πολλές φορές τα κρατικά και θεσμικά όργανα πραγματικά αδυνατούν να προσφέρουν αυτό που θα περιμέναμε. Οι λόγοι για αυτή τους την αδυναμία δεν αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης αυτού του blog, ούτε και ενδιαφέρουν τον γράφοντα.

Η γενεσιουργός αιτία αυτού του blog είναι καθαρά και μόνο η πικρή παραδοχή της μηδενικής ευαισθητοποίησης και της άγνοιας του μέσου Έλληνα πολίτη (και γενικότερα του κατοικούντα εντός των ορίων της Ελληνικής επικράτειας) για θέματα Πρώτων Βοηθειών και πρόληψης. Δεν φιλοδοξώ ν' αλλάξω τον κόσμο, αλλά είμαι υπέρ της άποψης ότι στο θέμα της ασφάλειας και της πρόληψης, η άγνοια κυριολεκτικά σκοτώνει. Ως διδασκόμενος Πρώτες Βοήθειες έμαθα πολλά για τα οποία τελούσα υπό καθεστώς είτε λανθασμένης γνώσης είτε πλήρους άγνοιας. Αυτό που με παρακίνησε να ξεκινήσω να μαθαίνω ήταν ότι...

Είναι αδιανόητο για μένα να θέλω να βοηθήσω
και, την στιγμή ακριβώς που θα πρέπει να δράσω,
να αγνοώ τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να το κάνω,
ή ακόμα και να προκαλέσω κακό.

Να τονίσω όμως και κάτι ακόμα:

Το blog αυτό δεν υποκαθιστά επ' ουδενί μία εμπεριστατωμένη εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες από πιστοποιημένους εκπαιδευτές, ούτε προσπαθεί να "σφετεριστεί" το ρόλο θεσμικών οργάνων και οργανισμών που ασχολούνται με την εκπαίδευση και την πρόληψη, πόσω δε μάλλον να πάρει τη θέση τους. Είναι αποκλειστικά και μόνο ένας χώρος όπου θα βρεις πολύτιμες πληροφορίες για θέματα πρόληψης και Πρώτων Βοηθειών, συγκεντρωμένες με πολλή προσοχή και μεράκι από υλικό στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θυμήσου ότι για ν' αποκτήσεις πραγματικές γνώσεις στις Πρώτες Βοήθειες, θα πρέπει να απευθυνθείς σε πιστοποιημένους φορείς εκπαίδευσης και όχι να βασιστείς στις πληροφορίες που παρέχει αυτό ή οποιοδήποτε άλλο blog, forum ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο. Η εκπαίδευση είναι πολύ ευκολότερη απ' όσο φαντάζεσαι και, το κυριότερο, μπορεί να σώσει τη ζωή του γείτονά σου, του συναδέλφου σου, του συγγενή σου, την δική σου. Σίγουρα κάποια απ' αυτές θα σ' ενδιαφέρει...

Τέλος, έχε υπόψη σου ότι αυτά που διαβάζεις εδώ ισχύουν μόνο για τη στιγμή που γράφτηκαν. Οι γνώσεις και οι επιταγές των οργανισμών που διδάσκουν Πρώτες Βοήθειες ανανεώνονται τακτικά και μπορεί κάτι που σήμερα ισχύει, αύριο να θεωρείται παρωχημένο ή ακόμα και λανθασμένο. Η καλύτερη πηγή ακριβούς πληροφόρησης είναι πάντα οι πιστοποιημένοι φορείς εκπαίδευσης και μόνον αυτοί.
 



Καλωσήρθες στο First Aid Greece!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έχεις κάτι να πεις; Γράψτο εδώ!